activitats recents Activitat anterior 3/3

Presentació del gladius hispaniensis del Camp de els Lloses (125-80 aC)

L’arma es pot visitar dins l’exposició permanent al Centre d’Interpretació del Camp de les Lloses fins el dia 27 de gener, de dimarts a diumenge d’11 a 13h.[10/01/2016]

L’etimologia de la paraula gladius ens remet de forma confusa als gladiadors però aquests utilitzaren unes espases molt diferents. Els gladiators combaten amb espases de mida molt curta d’uns 30cm de longitud i per tant res tenen a veure amb els gladius.

L’assentament és un post avançat al servei de l’exèrcit romà tardorepublicà. El nucli es relaciona amb la construcció d’una infraestructura viària romana que comunicava l’antic territori dels ibers ausetans amb la costa laietana. D’aquesta via en coneixem els mil·liaris, fites amb les distàncies, del procònsol Mani Sergi, i a Tona, al Vilar, s’hi documentà el mil·liari de la setena milla.

El Camp de els Lloses és un assentament de logística militar al servei de l’exèrcit i, probablement, en el mateix nucli s’hi situà una guarnició que vetllava per la producció metal·lúrgica (fabricació i reparació d’armes i eines), el reclutament de soldats i eventualment encunyava moneda.

L’any 2013 durant les excavacions es documentà una espasa del tipus gladius hispaniensis. Aquesta es descobreix dins l’habitació 72 de l’edifici I que és una casa que es relaciona amb la guarnició que vigilava el vicus. L’arma de ferro presenta una fulla d’una longitud de 60cm i té la punta i els dos talls de la fulla en perfecte estat de conservació. Es tracta d’una espasa que podia agredir l’adversari amb les dues parts (fulla i punta).

Les anàlisis metal·logràfiques indiquen que en el mànec o “empunyadura” hi havia enrotllada una fulla de palma que fixava aquesta part de l’espasa.

El gladius hispaniensis és una espasa que fou adoptada pels romans a Hispània a partir de la conquesta (III-II aC). i que deriva d’un prototipus tardà d’espasa de “La Tene I” que coneixen els pobles ibers a partir del s. IV aC i que va evolucionar cap aquest model, molt eficaç en combat i d’alta qualitat de forja.

La peça és magnífica atès el seu bon estat de preservació. Se li ha practicat una restauració per part de l’especialista Alejandra Balboa. La peça viatjarà a Madrid on formarà part d’una exposició sobre l’armament romà dels Escipions al Museo de Arqueología Regional de Alcalà de Henares.

L’espasa tornarà el mes de setembre a Tona per formar part de l’exposició permanent del seu Centre d’Interpretació.Comentaris Comentaris [0]


COMENTARI
Separador
NOM I COGNOMS
CORREU ELECTRÒNIC
CODI DE SEGURETAT
Escriu el codi de números i lletres a la casella de sota.

 
* Afegint un comentari esteu acceptant la política de protecció de dades d'Acucall.
     
De moment no hi ha comentaris...
Sigues el primer en deixar-ne un!
Cat
·
Eng
·
Espactivitats recents
Separador
DOCUMENTACIÓ
FOTOGRAFIES
ENLLAÇOS
Carrer Pau Casals, 2 · 93 812 52 34 · info@acucall.net · 08551 Tona
Xarxes Socials Facebook Twitter
Logo Logo Logo Logo