·
·
·
·
·



Resultats preliminars de les campanyes d’excavació 2014 i 2015 al Camp de les Lloses



[04/09/2015]

Durant els anys 2014 i 2015 s’ha continuat l’excavació dels edificis H, I i K situats en el camp A, S’han realitzat els treballs de dibuix i topografia per tal d’actualitzar les plantes del jaciment, així com els treballs de conservació preventiva de les noves estructures exhumades.

La campanya d’excavació de 2015 ha estat dirigida per Montserrat Duran, Carles Padrós i Jordi Principal, l’arqueòloga tècnica Pilar Camañes i la coordinació del projecte ha anat a càrrec d’Imma Mestres; els treballs s’han fet amb la col·laboració dels auxiliars d’arqueologia de l’empresa “Actium. Gestió del Patrimoni Històric i Arqueològic”. La consolidació ha estat encarregada a l’empresa Gamarra & Garcia. Conservació i Restauració S.L. Han participat a totes les campanyes estudiants de les universitat catalanes (UAB i UB).

La intervenció forma part del programa d’excavacions 2014-2017, en el marc del projecte d’investigació “EL NE DE LA CITERIOR D’ESCIPIÓ EMILIÀ A CÈSAR: LA MILITARITZACIÓ DEL PAISATGE COM A MODEL DE GESTIÓ TERRITORIAL”, aprovat per l’AGAUR i avalat científicament i finançat pel Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC), en col·laboració amb l’ajuntament de Tona.

Pel que fa a l’excavació dels nous edificis podem avançar que l’edifici H presenta una planta quadrangular, similar a la dels altres edificis documentats en el camp B i s’hi documenten diferents reformes. Una de les més importants es produeix quan s’edifica l’edifici I, fet que implicà l’ amortització d’ algunes de les seves estances que passen a ser un nou espai de circulació situat entre ambdues construccions.

L’edifici H presenta similituds constructives amb les altres cases de l’out post i a les estances s’hi duen a terme activitats productives de béns de consum i de béns d’intercanvi relacionades amb la metal·lúrgia, com és tradició a l’establiment.
Destaquem l’exhumació d’un enterrament perinatal, el 9, a l’àmbit 57 que segueix el patró establert a l’assentament.

Aquest estiu s’ha intervingut a l’espai situat davant la casa on s’ha documentat una peça singular de mobiliari de bronze amb decoració d’urpa de felí de tradició itàlica.

Pel que fa a l’edifici I, en curs d’excavació, presenta un mòdul constructiu diferent; constatem de forma clara que sobre les bases lítiques, les parets aixecades són de tovot a diferència de l’ús de la tàpia dels altres edificis.

L’any 2012 s’excava el dipòsit d’un èquid jove davant d’una possible porta d’entrada del recinte, situada al sud-est, i l’any 2013 es documenta un gladius hispaniensis en una de les estances de la casa que es relaciona amb el dormitori de la soldadesca (àmbit 72). La documentació d’un banc corregut inclinat, a l’àmbit 62, permet interpretar l’estança amb unes possibles cavallerisses.

Destaquem l’exhumació d’un enterrament perinatal, el núm. 10, a l’àmbit 71 que apareix, per primera vegada, en posició de “decúbit pron”, o bocaterrosa. En aquesta estança s’ha documentat un divisor d’Iltiskesken.

Els primers resultats de l’excavació ens permet proposar la hipòtesi que sigui un espai utilitzat per la guarnició militar establerta en el lloc.

S’ha iniciat l’excavació d’un nivell d’ocupació anterior a la construcció de l’edifici associat a diverses estructures murals i a dues sitges que son amortitzades durant la fase republicana.

L’edifici K, en curs d’excavació, s’adossa a l’edifici I, per l’oest, i destaca per la presència d’un paviment enllosat a l’àmbit 63 i un taller metal·lúrgic en el 74 on s’hi excavà l’onzè enterrament perinatal. Enguany s’ha iniciat l’excavació dels àmbits 73, 75 i 76 on s’ha identificat numerari ibèric de la seca d’Ausesken.

La seqüència d’ocupació d’aquest sector d’edificis del Camp A indica:

A. Una fase d’ocupació situada entre els segles VIII-VI aC identificada a partir d’un estrat de caràcter molt orgànic on es documenten, bàsicament, ceràmiques a mà amb decoracions de cordons. Si bé no es pot relacionar la fase amb cap estructura constructiva per ara.

B. Una fase emmarcada en els segles IV-II aC associada a estructures murals que configuren les estances de construccions per definir (edificis J i L), àrees pavimentades aïllades, probablement corresponents a carrers o àrees de circulació, així com algunes estructures de combustió diverses.
Dins d’aquesta etapa es situa el nivell de camp de sitges que s’ha documentat tant en el camp A com B, on s’han identificat fins avui més de quinze estructures.

C. Una etapa republicana antiga, datada a les darreries del segle II aC i primer quart del segle I aC, associada a algunes cases amb els seus corresponents nivells d’ocupació (125-80 a.C). Aquesta fase es correspon amb la fase fundacional del carrer o camí d’accés al vicus que es caracteritza per estar pavimentat. En el camp B cal exhaurir l’excavació del sector per tal de determinar la relació entre el vial pavimentat, documentat en el camp A i les diferents cases documentades al camp B per tal de respondre a la incògnita sobre la direcció que pren el vial en aquest sector situat a una cota molt alta respecte la del camp B

D. La darrera fase d’ocupació dels edificis dins l’etapa republicana més moderna caracteritzada per la remodelació de les primeres estructures edilícies.



Comentaris Comentaris [0]


COMENTARI
Separador
NOM I COGNOMS
CORREU ELECTRÒNIC
CODI DE SEGURETAT
Escriu el codi de números i lletres a la casella de sota.

 
He llegit i accepto rebre publicitat o informació promocional de l'ASSOCIACIO DEL CAMP DE LES LLOSES.
He llegit i NO accepto rebre publicitat o informació promocional de l'ASSOCIACIO DEL CAMP DE LES LLOSES.
 
* Afegint un comentari esteu acceptant la política de protecció de dades d'Acucall.
     

De conformitat amb el que estableix la normativa vigent en Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les seves dades seran incorporades al sistema de tractament titularitat de ASSOCIACIO DEL CAMP DE LES LLOSES amb CIF G65554248 i domicili social situat a CARRER PAU CASALS 2 08551, TONA (BARCELONA), amb la finalitat d'atendre les seves consultes. En compliment amb la normativa vigent, ASSOCIACIO DEL CAMP DE LES LLOSES informa que les dades seran conservades durant el termini estrictament necessari per complir amb els preceptes esmentats anteriorment.

L'informem que el tractament de les seves dades està legitimat per el seu consentiment.

ASSOCIACIO DEL CAMP DE LES LLOSES informa que procedirà a tractar les dades de manera lícita, lleial, transparent, adequada, pertinent, limitada, exacta i actualitzada. És per això que ASSOCIACIO DEL CAMP DE LES LLOSES es compromet a adoptar totes les mesures raonables perquè aquests es suprimeixin o rectifiquin sense dilació quan siguin inexactes.

D'acord amb els drets que li confereix l'la normativa vigent en protecció de dades podrà exercir els drets d'accés, rectificació, limitació de tractament, supressió, portabilitat i oposició al tractament de les seves dades de caràcter personal així com del consentiment prestat per al tractament dels mateixos, dirigint la seva petició a l'adreça postal indicada més amunt o al correu electrònic acucall@gmail.com

Podrà dirigir-se a l'Autoritat de Control competent per a presentar la reclamació que consideri oportuna.

L'enviament d'aquestes dades implica l'acceptació d'aquesta clàusula.

De moment no hi ha comentaris...
Sigues el primer en deixar-ne un!
Cat
·
Eng
·
Esp



activitats històriques
2015
Separador
FOTOGRAFIES
ENLLAÇOS
Carrer Pau Casals, 2 · 93 812 52 34 · info@acucall.net · 08551 Tona
Avís legal · Política de Cookies · Política de privacitat xarxes socials
Xarxes Socials Facebook Twitter
Logo Logo Logo Logo